Det er ingen hemmelighet at turnover og utbrenthet er velkjent blant mennesker som jobber på institusjon, kanskje spesielt i barnevernet, der hverdagen kan kreve ekstra.
Barn og unge som bor på institusjon på ubestemt tid, har det best med trygge rammer og stabile voksne som er der over tid sammen med dem.
Brusetkollen er en institusjon som legger sterk vekt på faglig oppfølging. Men vel så viktig er den menneskelige oppfølgingen, med påfyll som gir energi til den enkelte medarbeider, og som er helt individuelt betinget.
En av Brusetkollens sentrale verdier er «Personalet som den viktigste ressursen». I kjølvannet av dette besluttet styret i slutten av 2023 å innføre en ordning med mulighet for å søke om utviklingspermisjon.
FAGLIG OG PERSONLIG UTVIKLING
– Hva innebærer en utviklingspermisjon, og hvorfor er det viktig?
Institusjonssjef Elin Flatebø utdyper:
– Det innebærer at du som ansatt kan få en periode der du er helt frakoblet jobben. Dette handler om at det kreves mye av våre ansatte både emosjonelt og relasjonelt. Å ha ansatte over tid gavner barna og ungdommen. Styret så et behov for en ordning der dette blir ivaretatt.
Utviklingspermisjonen gir en mulighet til å hente seg inn i en jobb som krever og utfordrer, slik at man kan stå lenger i den jobben, og at man som ansatt ønsker å bli værende på Brusetkollen.
Permisjonen gis inntil en måned og gjelder ledere, miljøterapeuter, psykolog og fagkonsulenter i 100 % stilling. Det kan søkes hvert tredje eller fjerde år, avhengig av stilling.
PERSONALET ER DEN VIKTIGSTE RESSURSEN
– Jeg vil understreke at dette er en mulighet og ikke en rettighet. Det må gå opp med timeplanen og kabalen i forhold til det å jobbe på institusjonen. Det er altså ikke et personalgode, men et bevisst tiltak for å gi våre medarbeidere mulighet til å stå i denne type arbeid over lengre tid.
Det er store emosjonelle belastninger og utfordringer i forhold til å jobbe i barnevernet. Intensjonen er å få et avbrekk fra arbeidshverdagen med faglig og personlig påfyll.
Ordningen møter verdiene våre. Barnet er alltid i sentrum, og det aller viktigste vi gjør er å gi et godt tilbud til dem. Forskningen viser at forutsigbarhet og stabilitet over tid er det beste for barna. Da er det helt vesentlig med stabilitet i bemanningen. Dette er et tiltak for å bidra til nettopp det.
Som arbeidstaker står man fritt til å velge det som er relevant og gir en selv mest «næring». Avkobling og påfyll vil variere fra person til person. Noen har reist på tur, andre ønsker kursing eller hospitering. Det gjelder å finne det man kan hente mest utav for egen utvikling, og det er helt individuelt.
INSPIRASJON PÅ REISE
Rebecca Olsson er utdannet barnevernspedagog og jobber akkurat nå som assisterende avdelingsleder på avdeling Otto der det bor fire ungdommer mellom 13 og 20 år. Hun har arbeidet som miljøterapeut mesteparten av de snart 6 årene hun har vært på Brusetkollen.
Rebecca søkte om utviklingspermisjon i fjor høst. Hun valgte å reise til varmere strøk når det er som kaldest og mørkest her i nord.
Denne muligheten gjør at man føler seg veldig verdsatt som ansatt. Jeg tenkte først: Dette er «too good to be true». Man føler seg sett og ivaretatt. Arbeidsgiveren ser verdien av det vi gjør, og ønsker å beholde oss her på bruket. At styret ser behovet for nettopp denne type permisjon er så bra.
– Da høsten kom sigende kjente jeg på at jeg hadde lyst til å benytte meg av den. Jeg er ikke så glad i norsk eller skandinavisk vinter. Jeg vet at det å reise gir meg påfyll.
Å se noe helt annet og oppleve litt nye ting. Jeg kombinerte det med å reise hjem til Karlshamn i Blekinge i Sverige og besøke familien min der.
Ferden til Rebecca gikk til Sri Lanka og Maldivene.
– Jeg har backpacket i Asia tidligere, men jeg har aldri vært her. Sri Lanka bød på mye kultur, jeg reiste rundt og besøkte ulike byer, og så forskjellige attraksjoner. Jeg avsluttet på Maldivene som var ren avslapning med strandlivets gleder og sol og varme.
Jeg følte meg veldig heldig som står i en jobb der dette er en mulighet. Det er viktig å vite hva som gir energi som gjør at man kan hente seg inn igjen. Det kan være krevende på jobb i perioder.
Man er påkoblet hele tiden når man er der. Vi går ofte all in og ønsker å gjøre alt man kan for at barna som er der skal få det bra.
– Hvilke forventninger hadde du til utviklingspermisjonen?
– De var høye med tanke på hvor jeg skulle reise. Det svarte helt klart til forventningene, og jeg hadde en fantastisk måned. Det virket akkurat slik som jeg hadde tenkt og håpet på.
Jeg reiste i midten av januar. Det anbefales! Jeg har to andre kollegaer på avdelingen som har vært i permen før meg. Man vet jo at det er veldig høy turnover i dette feltet. Men jeg tror vi ligger veldig godt an der i forhold til andre institusjoner.
Jeg har inntrykk av at mange trives på Brusetkollen. Det er en grunn til at jeg har blitt der i 6 år!
Man er spent på å komme tilbake også. Mye kan ha skjedd på de 4 ukene jeg hadde vært borte. Jeg kjente at jeg hadde fått det påfyllet jeg trengte. Dette er noe helt annet enn en ferie. En målrettet fri periode med tydelig mål.
Mange var nysgjerrige da jeg kom tilbake, og jeg delte litt. Men fokus for meg var at det var fint å se dem igjen etter å ha vært borte i såpass lang tid.
– Tenker du at dette kan være forebyggende i forhold til fravær og sykdom?
– Ja. Bare det å vite at du har den muligheten foran deg, spesielt etter at du har fått det innvilget. Det er en god investering! Og siden det er såpass åpent gir det så mange muligheter.
Det er en gave å få en måned fri til å gjøre noe man vil og velge det som er bra for en selv. Noen skriver på masteren sin, enkelte velger helt andre ting.
– Hva var det fineste med din permisjon?
– Helheten! Helheten var det fineste. Utrolig flott natur. Maldivene er så vakkert med kritthvite strender og turkis hav. Bare det å ha fått være der!
Det var så mange gode opplevelser at det blir vanskelig å plukke ut enkeltøyeblikk. Noe av det beste var at vintermånedene ble litt kortere rent sjelelig. Jeg overlevde den norske vinteren!